Wednesday, December 7, 2011

hatnyai...5, mak aiii, byknyer siri..

day 2 at hatnyai
hari ni kami akan melawat kawasan2 yang jauh sikit
secara berkumpulan, naik bas, bas yg sama dinaiki dari selangor ke siam..

jam 8 pg waktu Malaysia, lebih kurang jam 7 pagi waktu Hatnyai
sebelum nak berjalan2 kenalah soru dulu kan
x jauh pon dari hotel, ada sebuah restoran..
kita makan roti canai yang comel..tetapi sedappp..

nampak tak tanda halal tuh..
yezza..boleh mkn kat sini..

bekerja dengan penuh dedikasi memasak roti canai...
sangat patriotik, "I LOVE HATNYAI"
wakakaakak... sbnrnye, yg kerja di restoran ni, pck bju itam tu je, yg bju putih ni kwn kitorg..
rupa2 nya, korg kene masak sendiri, amek pinggan dan bubuh roti sendiri..
hihihihi...gamaknye ler, tgk org lain buat mcm tu
dah lama sgt menunggu... time kasih ye!
tp sepatutnye kitorg amek 2 keping sorg, kecik no roti, 10baht..

dah makan, kembali ke lobi hotel, menunggu bas
1st ke nora plaza
apa2 brg yg famous kat hatnyai, sume ada kat sini,namun di sini x boleh nk tawar menawar..
semua brg mahal, so, just cuci mata..



one of the tourist attraction...
hadoi, tak boleh lupa lah kisah dgn budak ni
ada saja dimana2 kami berada..
sebelum ni dia ada kat restoran tempat kitorg mkn roti canai
amek order, punyela memasing order air, teh O, teh tarik...
pastu i order air suam..dia senyap
dh amek order, bukan g ke dapur, terus menonong keluar kedai...hek eleh bdk ni
ingat keje part time kat kedai tu...adoiii terkena kitorg..
bila balik semula ke lobi hotel, tgk dia tgh syok tgk kartun versi siam
masa kami semua dah naik bas, siap menangis dan lambai2 kitorg..
tah sapa la yg dia dh terminat kan, sbb grup kitorg tu ada gak bdk teruna..kihkkihkih...
erkkk, tp dia ni laki ke pompuan??
yang pasti aksi dia atas jgn dicontohi.. ada yg hulur rokok, dia merokok...
ish..ish,,ish...

 di nora plaza
 kedai jual jajan..kacang2, gajus, mcm2 lagilah..
tp kalu nak lg murah, cuba beli dekat penjaja2 gerai tepi jalan, boleh tawar menawar
tapi terpaksalah jugak beratur panjang...beli paste tomyam, yang dikirim oleh mak dari mekah..hihi..
mknn di atas ni digemari oleh encik fotografer...tp xleh beli, x elok eaa, byk pengawet...haippp!!

patutler, ms turun dr bas, ada org snap gambo dekat nora plaza td
sempat lg dia print dan jual gambo pelancong kat kedai jajan ni
hadoiii, x lawa plak tu, 100baht sekeping...huhu..



ini pula di tempat penghasilan madu asli (katanya) sbnrnya kedai menjual madu asli
bila masuk semua pelancong diberi penerangan pasal produk dan diberi merasa produk yang terdapat di sini.. juga cara2 menentukan samada itu madu asli atau tidak, pertama, bila diambil dgn sudu, dan dituang, aliran madu x putus, dan yg kedua, seperti gamba di atas, apabila setitis madu diletakkan di dalam pinggan, dan diletak sedikit air, di ratakan ke seluruhan pinggan, akan membentuk seperti di atas..
 
 
mmg ler sampel rasa sikit je kan?


 

2 comments:

  1. sila update blog anda yer (^_^)

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete